СЗО: Нема потреба од масовна вакцинација против мајмунските сипаници

Ова е став на д-р Силви Брајан, висок функционер на Светската здравствена организација (СЗО).

„Тоа е болест што се пренесува од животни. Но, за жал, сè уште не знаеме кој е резервоарот на животното за овој вирус“, рече таа.


Брајан рече дека болеста е ендемична во повеќе од девет земји во Африка, каде што имаше епидемии во последниве години.

„Досега бевме советувани дека нема потреба од масовна вакцинација и нема потреба од големи кампањи за имунизација“, додаде таа.

Таа истакна дека досега се пријавени речиси 200 случаи ширум светот и рече дека бројот може да се зголеми во наредните денови, бидејќи ова е „само почеток“…

„Ние не препорачуваме забрани или ограничувања за патувања и мораме да продолжиме да го пренесуваме она што го знаеме, што се прави и навистина да ја уверуваме јавноста. Поентата е, само треба да преземеме вистинска акција“, додаде тој.