Иако, владеењето на две партии (и нивно менување на власт во име на наводното право на граѓанството на избор) е втемелен систем во сите оние држави кои се третираат за најдемократски, и новинарот Бранко Герооски се придружува на „движењето“ за промена на изборниот модел во Македонија со кои и малите партии ќе добиеле шанса на изборите.

Пеметни луѓе, во контекст на расправите околу западната демократија и некогашните и некогашните „диктаторски режими“ на Исток, оценуваа дека пострашен од еднопартисмот е – двопартизмо кој се профава како плурализам и слобода на избор.

„Се покажа дека бипартизмот веќе не може да произведе демократија, ниту пак да создава одлучувачко тело со достаточно репрезентатитвен капацитет што ќе му обезбеди моќ и легитимитет да одлучува со висок степен на согласност“, пишува новинаротг Бранко Героски во колумна за ПлусИнфо.

Овој сегашен парламент (како и претходните), може да обезбеди двотретинско мнозинство само со притисоци и со уцени.

Со овој сегашен изборен модел и со постоечкиот распоред на политичките сили, кој нема да биде поинаков ако не се смени изборниот модел, ние, едноставно, нема да можеме да добиеме поинаков парламент“,