Во Европа досега повеќе од 1,5 милиони луѓе починале од коронавирусот.

Поради високите бројки на заразени и починати, неколку земји повторно воведуваат ограничувања. Во еврозоната од средината на јули има зголемување на бројот на нови смртни случаи, со што Европа стана новиот епицентар на пандемијата и во последните седум дена има просечно по 4.210 жртви дневно.

Светската здравствена организација (СЗО) претходно соопшти дека во другите делови на светот се намалува, но во Европа расте бројот на ковид случаи. И зимава се очекува висока смртност во Европа.