Протестите против судските реформи предложени од премиерот Бенјамин Нетанјаху изведоа 600.000 демонстранти на улиците во неколку градови во Израел.

Според организаторите, вкупниот број на демонстранти во Израел синоќа беше околу 630.000 луѓе, објави „Тајмс оф Израел“.

Организаторите проценуваат дека на демонстрациите во Тел Авив учествувале 300.000 луѓе.

Демонстрантите се спротивставуваат на политиката на владата на Бенјамин Нетанјаху и неговиот предложен проект за реформи во судството.

Опозицијата смета дека реформатаможе да ги поткопа демократските основи на државата. Премиерот инсистира дека ќе ја отстрани превртната точка во корист на судството и ќе го направи политичкиот систем на земјата подемократски.

Група адвокати што им даваат правна помош на демонстрантите против реформите во правосудството известија дека во изминатите неколку часа биле уапсени 44 демонстранти, од кои 20 биле ослободени.