Столтенберг: Украина во НАТО кога војната ќе заврши…

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска од самитот на НАТО потврди дека Украина ќе стане членка на НАТО „кога сојузниците ќе се договорат и кога ќе се исполнат условите“.

„Се договоривме за пакет од три дела што ја приближува Украина до НАТО. Повеќекратна програма за практична помош, формирање на нов совет што ќе ги поврзе НАТО и Украина, како и потврда дека Украина ќе стане членка на НАТО, исто така. како укинување на условот за членство во акционен член.


„Кога војната ќе заврши, мораме да се погрижиме да има веродостојни аранжмани за безбедноста на Украина за да не се повтори историјата“, рече Столтенберг.

Осврнувајќи се на украинскиот претседател, тој рече: „Денес се среќаваме како еднакви, со нетрпение го очекувам денот кога ќе се сретнеме како сојузници“.

На заедничката прес-конферемнција, украинскиот претседател Зеленски изјави дека во моментов има недостаток на безбедност во Украина.

„Му благодарам на НАТО за трите пакети за поддршка. Разговарав што друго може да се направи за да му се помогне на украинскиот народ. Имаме позитивни вести за новиот пакет одбранбена поддршка што доаѓаат од нашите партнери“, рече украинскиот претседател.

Сепак, тој додаде дека „оптималниот“ исход од самитот ќе биде Украина да добие директна покана за членство во воената алијанса.