Столтенберг: КФОР ќе биде засилен со уште 500 војници на НАТО

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во интервју за „Побједа“ од Подгорица вели дека НАТО на Косово испраќа уште околу 500 војници од оперативната резерва во Западен Балкан.

„Го ставивме дополнителниот резервен баталјон во поголема готовност, така што тие исто така можат да бидат распоредени по потреба. Ова се претпазливи чекори за да се осигура дека КФОР ја има силата и способностите што му се потребни за да го исполни својот мандат“, рече Столтенберг.


Тој побара од Белград и Приштина деескалација на насилството.

„И Приштина и Белград мора да преземат конкретни чекори за деескалација на ситуацијата, да се воздржат од понатамошно неодговорно однесување и да се вклучат во дијалог со поддршка на ЕУ, што е единствениот начин за траен мир“, рече тој.

Како што додаде, насилството го враќа т.н Косово е назад, како и целиот регион, а ги доведува во прашање и евроатлантските аспирации.

Столтенберг рече дека во последните неколку години се забележани руски обиди за мешање во внатрешната политика и демократските процеси во неколку земји од НАТО, што е неприфатливо.

Тој додаде дека Русија е одговорна и за злонамерните активности во сајбер просторот и за промовирање дезинформации и пропаганда против НАТО и неговите сојузници.