Државниот завод за статистика објави дека во мај во Македонија биле пријавени само 838 туристи, што е за 99.2 отсто помалку во однос на истиот месец лани.

Од јануари до мај 2020 година бројот на туристите е намален за 63,2 %, а бројот на ноќевањата е намален за 62,3 отсто за овој период.