Средба во Охрид: Вучиќ вели дека не потпишал ништо, Курти потврди

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во Охрид изјави дека е постигнат договор и дека е задоволен од истиот, иако ништо не е потпишано.

„Како приоритетна обврска е поставено формирањето на ЗСО. Морам да кажам дека сум навистина задоволен од ова, зборуваме за исчезнати лица, за донаторски конференции. Планот сигурно ќе треба да се надгради“, рече Вучиќ.

„Денес не потпишав ништо. Не знаев кои се нашите црвени линии. Не знаев што е Д. Верувам дека Приштина ќе го исполни формирањето на ЗСО, затоа ќе ве запознаам на граѓаните утре.Имавме пристоен разговор и покрај „што во месеците што доаѓаат ни престои тешка работа“, изјави Вучиќ.

На покана на европскиот шеф на дипломатијата, во Охрид се разговараше за договор за имплементација на европскиот предлог.

Вучиќ рече дека Европскиот совет долгорочно ќе оцени колку е направено од планот за имплементација. Ќе се оценува независно за секоја од страните што направила.

„Ние немаме многу обврски во овој дел. Ова е хартија и ова влегува во преговарачка рамка, а дали ќе се формира ЗСО… ќе видиме. Мислев дека ќе се формира во 2013 година. Тоа е тежок процес. но важно е да се црвените линии…Секој си ги штити своите интереси“, рече Вучиќ.

„Друга страна избегнува потпишување договори и анекси“, рече премиерот на Косово Албин Курти по средбите одржани во Охрид.

„Дојдовме во Охрид да го потпишеме основниот договор со спогодбата за имплементација. Постигнавме јавно одобрување на анексот што ќе доведе до спроведување на основниот договор“, рече Курти.

„Останува на ЕУ да најде механизам статусот на овој договор да го направи правно обврзувачки. Верувам дека анексот наскоро ќе биде објавен и дека ќе можете да видите што кажува, а што не“, рече Курти.

„На 18 август минатата година договоривме…, но тој ден Вучиќ не сакаше да го потпише исто какои денеска, а тој ден беше фокусиран на општиот рамковен договор“, рече Курти.

„Мораме повторно да повториме дека договорот што го потпиша поранешниот премиер на Косово не е за ЗСО, туку за заедницата на општините со мнозинство српско население. Предлогот на Ахтисари предвидува општината да биде многу силна во нашата република“, рече Курти.

„Членот 10 од основниот договор, кој е де факто признавање, значи дека ќе се склучат договори, а а во рамки на тоа се и договорите од 2013 и 2015 година. Повторив дека никакво спроведување на тие договори не може да биде спротивно на нашиот Устав и закони. “, рече тој, вклучено е.

„Им реков на Вучиќ и на ЕУ да не ја повторуваат истата грешка и да изгубат уште една деценија. Не можеа да ја спроведат пред 10 години, не им беше гајле што се случува со уставот и законот на Косово. Затоа, да не ги повторуваме истите грешки.
Во анексот пишува сега дека почнуваме да зборуваме за самоуправување на српската заедница.
Треба да знаете дека српската заедница и ЗСО не се исто, но ни треба уште многу за да дојдеме до нешто конкретно, рече Курти.