Србија притисната, министер најави воведување санкции за Русија

„Србија веќе плаќа висока цена што не воведува санкции против Русија и тоа станува неодржливо“, најави српскиот министер за економија Раде Баста според кој постои можност Србија да воведе санкции кон Русија.

Ова е прва отворена изјава за санкции на владин функционер по инвазијата на Украина и отстапување од официјалниот став на Белград.


Портпаролката на руското Министерство за надворешни работи Марија Захарова преку Телеграм реагираше на изјавата:

За разлика од САД, Русија отсекогаш ги почитувала Србија и нејзиниот народ, рече Захарова.

„Очигледно е дека со воведувањето санкции против Русија, притисокот на САД врз Србија нема да исчезне, туку само ќе се зголеми“, напиша Захарова,пренесе Индекс.хр.