Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, ја именуваше поранешната премиерка Ана Брнабиќ за мандатар на новата Влада, 106 дена по парламентарните избори.

„Ана Брнабиќ жестоко се бореше за својата земја. Таа водеше политика што не им ласка на странските центри на моќ или на оние во земјата. Таа работеше добро и најдобар доказ за тоа е големиот број критики упатени кон неа”, рече Вучиќ. на прес-конференција во Белград.

Вучиќ рече дека новата влада ќе има три главни цели: зајакнување на економијата, градење патна инфраструктура и реализација на нови проекти.

Тој исто така истакна дека ќе му предложи на мандатот половина од новата влада да ја сочинуваат жени

На парламентарните избори одржани во Србија на 21 јуни, кои беа бојкотирани од дел од опозицијата, а странските и домашните набудувачи имаа забелешки на одредени нерегуларности, владејачката Српска напредна партија освои 60,65 проценти од гласовите и 188 места.