Следната 2024 година е рокот во којшто треба да бидат заменети личните документи, бидејќи дадовме рок при примената на Уставот на Република Македонија и Законот за јазиците, изјави денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Спасовски: Може и налепници како решение за ‘NMK’ на табличките!?


„Во однос на цените, ние објаснивме дека за 90 проценти се зголемени цените на репроматеријалите и затоа направивме зголемување кое што не е големо, имајќи предвид дека утврдивме два вида на цени„, пренесе МИА.

„Оние кои ги менуваат пасошите на пет години, значи до 27 години, имаат иста цена на услуги, додека за остатокот имајќи предвид дека е 10 години важечкиот документ, цената е зголемена незначително за да можеме практично да ги остваруваме тие функции“, одговори министерот на новинарско прашање до кога треба да се сменат документите и зошто е поскапена услугата.