Спасовски на потег: Бразилското разузнавање откри еден од главните мафијаши со македонски пасош

Истражувачка новинарска екипа од Бразил открива дека еден од најголемите 215 криминалци кои добиле македонски пасоши преку МВР на Оливер Спасовски е баран од Бразил за трговија со 8 тони кокаин.

Во својата сторија Истражувачкиот новинарски центар на ТВ Рекорд меѓу другите фрапантни податоци открива дека Јорданецот Валид Иса Хмаис кој е на возраст од 59 години има македонски пасош поради кој е во затвор во Турција.

Сторијата на бразилскиот центар во продолжение:

Иса Хмаис кој е посочен од бразилските и европските власти како клучен играч во Бразил за координација помеѓу ПЦЦ (Првата команда на главниот град) и мафијашките групи во Италија и Источна Европа, е во затвор од 22 јули 2020 година во Турција.

Бразилската влада сега бара негова екстрадиција. Доколку барањето биде прифатено, Јорданецот може да открие вредни детали за постапките на криминалните организации од целиот свет на бразилската територија.

Од 5 јули 2017 година тој е осуден во Бразил за меѓународна трговија со дрога и криминална организација. Иако барањето за екстрадиција беше направено официјално, постои пречка: Нема договор за екстрадиција меѓу Турција и Бразил.

Бразилската влада сега проучува специфични правни и дипломатски можности да се обиде да го донесе Јорданецот во земјата. Тука, во Рио Гранде до Сул, се наоѓа и неговото семејство.

Информациите од Абин (Бразилска агенција за разузнавање), дадени ексклузивно на Центарот за истражувачко новинарство на Рекорд ТВ, покажуваат дека Хмаис не само што е врската, туку исто така го персонифицира присуството на странски мафии со дифузно потекло во Бразил.

„Со цел да се измери големината на пазарот на кој учествуваше Јорданецот, се потенцира дека само помеѓу 2015 и 2017 година, Валид бил одговорен за влез на приближно 8 тони кокаин во Европа“, се посочува во анализата на агенцијата.

Според истрагите на Бразил и Италија, тој ги координирал пратките кокаин во италијанската мафија „Ндрангета“ и кланот Шариќ од Црна Гора.

Неговата активност во Бразил, според Федералната полиција, сепак е постара: Стара е најмалку две децении.

Од Италија до Бразил

Криминалното досие на Валид Хмаис започна во 1987 година во Месина, јужна Италија, кога неговото име беше поврзано со нападот во кој загинаа двајца полицајци. Две години подоцна, тој неуспешно се обиде да преговара за противтенковски оружја за италијанските мафијаши. Со очите на полицијата вперени кон неговите чекори, тој одлучил да отпатува за Бразил во 1990 година.

Од 1991 година, Јорданецот влезе во радарот на бразилската полиција под сомнение дека дејствувал во меѓународната трговија со кокаин од Бразил до Европа.

Во јануари 1992 година, идентификувано е дека тој организирал пратка од 325 килограми кокаин во Италија. Во јули истата година, тој беше уапсен кога беше фатен како се обидува да внесе 592 килограми дрога во Италија.

Акцијата за извоз на кокаин на бродови, што денес е вообичаена, во тоа време се сметаше за иновативна и софистицирана.

Во 1996 година тој беше награден со полуотворен затворски режим. Тој требаше да се враќаше во затвор секоја вечер, но реши да побегне во Сао Паоло. Во главниот град на Сао Паоло, тој беше лоциран и вратен во затвор, овој пат, во комплексот Карандиру, во северниот дел на главниот град. Набргу потоа, тој успеа повторно да избега.

Во 2004 година, тој повторно беше уапсен, овој пат, во Рио Гранде до Сул, под сомнение дека извршил злосторства за перење пари со друг Јорданец. Сепак, тужбите во врска со овие апсења беа затворени во 2008 година и тој беше ослободен.

И покрај тоа, тој остана во радарот на бразилските власти. Во 2017 година, тој беше една од целите на операцијата ПФ Брабо, и осуден во отсуство за меѓународна трговија со дрога и криминална организација. Оттогаш тој е во бегство.

Јорданец користел лажен идентитет во легитимен пасош

Вистински пасош, лажна лична карта

Истрагата на македонската полиција, потпомогната од Интерпол откри дека македонското Министерство за внатрешни работи има лажна шема за производство на пасош, од која имаат корист најмалку 215 криминалци. Меѓу нив, јорданецот Хмаис.

Тактиката не е нова. Така беше, на пример, Чарлс Собрај, Французин со индиско и виетнамско потекло, кој дрогирал, ограбувал и убивал млади луѓе кои го посетиле Тајланд каде што живеел. Откако ги извршил злосторствата, тој ги зел лажните пасоши на жртвите, ги разменил фотографиите и го обиколил светот претставувајќи се како личност што ја убил. Приказната се базираше на серијата „O Paraíso ea Serpente“, достапна на Нетфликс.

Во случајот со Македонија, нема записи за смртни случаи. Сепак, сиромашни луѓе во земјата биле злоупотребени. Изработени се лажни пасоши со македонски податоци, но залепените фотографии биле на европски мафијаши. Всушност, она што може да му помогне на Хмаис да избега од властите ширум светот е тоа што го доведе во затвор.

Знаејќи дека Турција не апси врз основа на потерница издадена од Интерпол, Јорданецот реши да замине во земјата. Таму, тој беше уапсен за користење на лажен патен документ. Пред да биде уапсен и да ја посети Турција, за Хмаис се вели дека живеел, користејќи го својот македонски пасош, во луксузно одморалиште во Маурициус. Токму таму тој доби посета од девојка од косовска националност.

Балканските мафии се интензивираат во Јужна Америка, тврди бразилското разузнавање (Абин)

Абин ги активираше своите супервизии, оперативни капацитети, партнерите за странски служби и Сисбин (бразилски разузнавачки систем), со цел размена на информации што можат да помогнат во идентификувањето на криминалната мрежа на Хамаис.

Преку слични аналитички извештаи, бразилската агенција идентификуваше дека активностите на криминалните групи на Балканот и Источна Европа ги интензивирале своите активности во Јужна Америка.

Балканските организации имаат режим на инфилтрација во секторите на економијата, што им гарантира ресурси за перење пари, контакти и плаќање мито на властите и, конечно, создавање сојузи со криминалци од други земји за да се овозможи работење на транснационално ниво.

Од 2000-тите години наваму, српските мафии ја преземаа водечката улога на таканаречениот „Балкански пат“, познат како еден од патиштата за трговија со кокаин од Јужна Америка кон Европа кој според Абин, се преклопуваат со италијанската мафија, поврзана со колумбиската картели. Во овој период започна да се идентификува присуството на овие организации во земјите од Јужна Америка.

Главната активност се одвиваше во Аргентина. Но, покрај соседната земја, јадра беа идентификувани и во Бразил, Боливија, Колумбија, Перу и Уругвај. Од почетокот на векот, во овие земји се идентификувани напади, апсења и насилни злосторства поврзани со граѓани со балканско потекло.

Неодамна, еден Албанец беше убиен во ресторан во центарот на Сао Паоло. Центарот за истражувачко новинарство на Рекорд ТВ откри дека тој е осомничен дека бил вмешан во мафијата во неговата матична земја.

Балкански правци во Јужна Америка

За увоз на кокаин од Јужна Америка, српските мафии користеле, помеѓу 2004 и 2010 година, два главни патишта: еден од Уругвај и Аргентина, пристигнувајќи прво во Јужна Африка, а потоа во северна Италија и Црна Гора; а другиот од Колумбија, минувајќи низ Централна Африка и Турција пред да се закачи во Црна Гора.

Меѓународните истраги покажуваат дека, од почетокот на деценијата 2011 година, групата со српско потекло идентификувана како Клан Шариќ одржувала физички структури на работа во Монтевидео (Уругвај), Сиудад дел Есте (Парагвај), Санта Круз де ла Сиера (Парагвај), и на места што се уште не се дефинирани во Бразил.

Тука е идентификувано дека кланот Шариќ одржува контакт со членовите на „Групо Америка“, која е криминална организација со потекло од САД во 1980-тите и која работи со финансиски агенти за трговија со дрога и шеми за перење пари.

Центар за истражувачко новинарство ТВ Таргет
Извештај: Луис Адорно
Соработка: Марсио Невес
Координација: Тијаго Самора
Главен уредник: Андре Караманте

Извор: https://noticias.r7.com/brasil/arquivo-vivo-do-pcc-na-turquia-14052021