Македонците во Австралија со соопштение во кое бара македонските власти да не ги прифаќаат уцените од Бугарија.

Соопштение


Во август 2017 година, Македонија и Бугарија го склучија Договорот за пријателство и добрососедство. Додека ја изразуваме нашата принципиелна поддршка за добрососедски односи, унапредување на односите и меѓународната соработка, не можеме истовремено да ја осудиме содржината на овој договор, кој и покрај целата фина реторика, всушност е во спротивност со гореспоменатите вредности и се користи од Бугарија не само да го негира етничкиот идентитет на Македонците, туку и да и наметне верзија на историјата на Македонија во која се претпоставува дека Македонците не се ништо повеќе од „непоколебливи Бугари“.

Договорот за пријателство и добрососедство меѓу Македонија и Бугарија е не е еднаков и ги задоволува бугарските националистички аспирации до скоро целосно исклучување на македонските национални интереси.

Тоа го доведува во прашање суверенитетот на Република Македонија и слободите на одредени делови од нејзиното државјанство и го нарушува нејзиниот авторитет како независна држава која ги има истите права и права како и другите држави.

Преку овој договор, Македонија, под нелегалниот, квислиншки режим предводен од Зоран Заев, направи чекор понапред кон напуштање на македонското малцинство во Бугарија. Претходно декларативно напуштање сега стана дел од Договорот за „добрососедство“. Тоа е логичен и срамен следен чекор што следи по 29 години кршење на Уставот од страна на владите на Република Македонија кои целосно и доследно ја игнорираат својата уставна обврска да се грижат и да ги штитат правата на македонските малцинства во соседните земји а особено во Бугарија и Грција.

Покрај тоа, тој создава темелен механизам со кој Бугарија може да постави одредени услови и да ја уценува Македонија во текот на процесот во врска со нејзината интеграција во европските и атлантските структури. Создава можност Бугарија да интервенира во независни академски историски истражувања и медиумски слободи и наметнува редефинирање на концепти како што е говор на омраза во однос на секое мислење што ја поддржува идејата дека Македонците се посебна и посебна национална и етничка група.

Со оглед на членството на Бугарија во ЕУ и правото на вето што таа го поседува, овие услови не претставуваат ништо помалку од обид за бришење на Македонија и Македонците од историјата и сегашноста, во суштина принудувајќи ја сегашната квислиншка влада на Македонија да признае дека Македонците се Бугари и дека Македонците се креација на режимот на Тито во Југославија. Инсистирајќи на овие услови, за кои тврди дека произлегуваат од обврските што ги презема Македонија според Договорот за пријателство и добрососедство, Бугарија ја отсликува и поддржува грчката тактика на злоупотреба на правото на вето за да се унапреди митот дека територијата на Република Македонија е историски бугарски регион, претежно населен со етнички Бугари. Овие барања, во нивната основа, се дизајнирани да ја оправдаат неговата анексија на Пиринска Македонија во 1913 година, нејзината децениска денационализација на нејзиното големо етничко македонско малцинство и да го овековечат национално обединувачкиот сон за Договорот од Сан Стефано од март 1878 година, во кој беше вметната цела Македонија во нова бугарска држава спротивно на желбите на Македонците.

Последните изјави на одредени официјални претставници во Бугарија, бидејќи Македонија се обидува да преговара за датум за отворање на преговорите за пристапување во ЕУ, сведочат за фактот дека тоа навистина е намера на Бугарија, и покрај бескорисно залудните обиди на режимот во Македонија да негира дека ова е случајот.

Ваквите неодамнешни изјави и на бугарскиот вицепремиер Каракачанов и на министерот за надворешни работи Захариева, не само што газат со историски невистини, туку претставуваат директни закани дека доколку Македонија не ги прифати сите бугарски барања, Бугарија ќе продолжи да става вето на почетокот на преговорите за пристапување во ЕУ за Македонија.

Преземајќи сигнал од земјата-членка на ЕУ, Грција, која ја принуди Македонија да го смени името, да се одрекне од македонското малцинство во Грција и од нејзините историски врски со антиката, Бугарија агресивно и конкретно бараше Македонија и Македонците да се откажат од својата историја, официјално наведуваат дека тие биле „Бугари пред Тито да ги преобрази во Македонци“, дека македонскиот јазик е „југо-западен бугарски дијалект“ и формално го отфрла македонското малцинство во Бугарија. Покрај тоа, и во неморален обид за обелување на нејзината брутална окупација на Македонија од 1941-44 година, тој побара од Македонија официјално да го прифати бунтовничкото историско тврдење на Бугарија дека Бугарија, сојузник на Хитлер, „не била одговорна за депортацијата на над 7.000 македонски Евреи до логорот на смртта во Треблинка “. Со оглед на тоа дека дури и квислиншкиот режим во Македонија не може да ги прифати сите овие барања (поради противење на Македонците), минатата недела Бугарија стави вето на отворањето на преговорите за пристапување во ЕУ за Македонија.

Бугарското вето беше срамно поддржано од ЕУ во форма на следнава изјава на германскиот министер за надворешни работи Хајко Мас, на 9 ноември, чија земја претседава со Европскиот совет до крајот на оваа година:

„ЕУ не може да се меша во билатерални прашања. ЕУ има 27 членки и Бугарија е една од нив и затоа мора да се почитуваат интересите на Бугарија, за жал тоа е случај. Овие прашања мора да ги решат двете земји, тоа е предуслов за одржување на меѓувладина конференција.

Наместо да се залага за сопствените често прокламирани вредности на почитување на човековите права, националното самоопределување и демократијата и да се изврши притисок врз Бугарија да престане со расистичката крстоносна војна против Македонија и Македонците, ЕУ со оваа изјава покажа дека е повторно подготвена да ја жртвува Македонија за да ги бранат интересите на една земја-членка која се занимава со огромно малтретирање на мала земја како што е Македонија.

ССКА не може да прифати дека треба да се дозволат бугарските барања Македонците ефикасно да се бришат како посебна нација и етничка група како предуслов за отворање на преговорите за пристапување во ЕУ. Соодветно на тоа, таа грубо ја осудува оваа кампања на шовинистичко малтретирање на Македонија и согласноста на ЕУ во таквата кампања. Иако не очекуваме дека сегашниот, покорен режим ќе даде повеќе од знак на отпор кон бесрамните барања на Бугарија, ние го повикуваме македонскиот народ да се организира и да им пркоси на овие бугарски напади врз нивните најосновни човекови права и слободи.

ССКА, исто така, го осудува назначувањето од страна на режимот на Слободан Близнаковски, кој го прифаќа ставот дека Македонците се Бугари во согласност со официјалната бугарска пропаганда, за директор на Агенцијата за македонски емигранти и г. Измит Нура, кадар на партијата на етничките Албанци ДУИ што беше формирано од терористи кои водеа вооружен бунт против Македонија во 2001 година и ги сметаат Македонците за напаѓачи кои живеат во „албански земји“, како негов заменик. Оваа агенција, чија примарна задача е да ги задоволи интересите на Македонците во странство, да им помогне во одржување на врските со Македонците во Република Македонија и зачувување на македонската култура, традиции и јазик, не можат да бидат водени од лица кои негираат постоење на Македонци и не ги бранат нивните основни права. ССКК и нејзините организации-членки, во согласност со нивното одбивање да се вклучат на кој било начин со официјалните претставници на нелегалниот, неуставен режим во Македонија, затоа ќе ги бојкотираат сите посети на Австралија извршени од лица што ги претставуваат горенаведените лица и Агенцијата олово

ССКА уште еднаш ги осудува Бугарија и Грција за нивната континуирана кампања за искоренување на вековното постоење на Македонците и за негирање на нивните основни човекови права на самоопределување и самоидентификување, како и ЕУ за поддршката што и ја дава на овие земји во извршување на нивните антимакедонски цели.

Кампањата на Бугарија против Македонија претставува обид за културен геноцид во 21 век и не може да се дозволи да стои. Ова не е „нејасен билатерален спор“, како што необично го кажува западниот печат, туку е договорен обид да се избрише еден стар и горд народ со тоа што ќе им бидат ускратени нивните најосновни човекови права на самоопределување и самоидентификација; оние што земјите од ЕУ и НАТО кои ја поддржуваат оваа кампања не би сонувале да им ги негираат на сопствените граѓани. Демократските и прогресивни сили низ целиот свет не можат да седат со скрстени раце и да дозволат тоа да се случи.

Д-р Крис Попов, советник на Советот на македонските заедници во Австралија