Во најавата на авторскиот текст на Џорџ Сорос и неговиот син Александар за Њујорк Тајмс пишува дека „Решението на спорот за името на Македонија е историска шанса од која корист ќе имаат Балканот, ЕУ и САД. (The resolution of Macedonia’s name dispute with Greece is a historic opportunity that would benefit the Balkans, the EU, and the United States).

Во самиот текст освен дека на Македонија и се отвара патот кон ЕУ и НАТО има многу малку детали како од решението на спорот ќе искористи Македонија, осносно Северна Македонија како што ја нарекуваат магнатот и неговиот син.


Авторите во писанието повеќе се занимаваат со геостратешки прашања и за опасноста од Русија и Труција кои сакаат да пенетрираат во регионот од тоа ќе што значи конкретно за Македонија откажувањето од дел од својот идентитет.

Целиот текст на Њујорк Тајмс на следниот линк