На бројните прашања што коситецрти кои се впишуваа во графата државјанство во документи што ги добиваат, екс-пратеничката на СДСМ и лидер на Глас за Македонија смета дека работите се поприлично јасни:
„Значи договорот СЕ КИНЕ и се фрла во Вардар. Независно во какви сојузи е или не е Македонија. И не се преговара повеќе никогаш за нашето име со Грција. Никој не смее да ни го одземе универзалното право на самоопределување како народ“, пишува Грчева на Фејсбук и додава дека не е проблем доколку работите стигнат до Меѓународниот суд за правдата:
„Нека повелат и нека тужат кај МСП. Ќе изгубат“!

https://www.facebook.com/solza.grceva.7/posts/1117509548442832