Пратеничката и професорка по уставно право Гордана Силјановска Давкова вели дека СДСМ и ДУИ не смеат да го менуваат уставот и поради тоа што тие немаат мандат да го сторат тоа.

Таа забележува дека власта на последните избори не најавила дека ќе треба да се менува уставот со цел влез на Бугарите во него и затоа ќе треба да добијат мандат на нови избори пред да се обидат уште еднаш за три години да го промената највисокиот правен акт во Македонија.


Таа дава пример од Шведска каде не може да се промени на Устав без да има прво избори.

,,Мора да има легитимитет за да смените Устав”, вели Силјановска Давкова во емисијата ,,Вечерно шоу со Богдан Илиевски” на ТВ Алфа.

Целата емисија во која учествува и професорката од Институтот за македонски јазик Елка Јачева Улчар