Професорката и пратеничка Гордана Силјановска Давкова го открива лекот за стигмата дека сите обвинители и судии се неморални и расипани и затоа правосудството тоне.

Силјановска смета дека од оваа стигма судиите и обвинителите можат да се спасат само се кренат против агресијата на власта која сака да ги стави под контрола.


Со други зборови пратеничката им порача на обвинителите и судиите дека бираат сами да се изборат против лошата слика за нив.

Во продолжение уште неколку ставови на Силјановска за македонското правосудство