Сијарто: За некои ќе биде тешко да ја преживеат зимата без руски гас

Унгарија има доволно резерви на гас во складиштата, но за голем број европски земји ќе биде невозможно да ја преживеат зимата без руски гас, изјави унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто.

„Не можам да зборувам за други земји, но во Унгарија, ако испораките на руски гас запрат, нема да можеме да се справиме со зимата.

Сега можеме, бидејќи имаме доволно гас, но многу други европски земји не можат да ја преживеат зимата без руски гас“, изјави Сијарто за РИА Новости.