Светот е сè позагрижен околу прашањето, то ќе се случи со авганистанската трговија со дрога по повлекувањето на американските трупи од Авганистан, закажано за септември оваа година.

Во последните 20 години американско присуство, Авганистан стана водечки производител на хероин во светот.


Меѓу 20 до 30% од БДП на Авганистан е поврзано со производство, преработка, транспорт и продажба на опијати, а до 75% од возрасната популација во Авганистан работи во оваа индустрија.

За споредба, само 6% од БДП на Колумбија е поврзано со производство на кокаин среде картели на кокаин на крајот на векот.

Според францускиот политиколог Жан-Пјер Филиу, талибанците кои се вратија на власт ќе го задржат бизнисот со наркотици како главен извор на приход. Тие нема да го повторат „смелиот“ експеримент на Мула Омар, кој забрани одгледување афион во 2000 година.

Мула Омар го прогласи опиумот за анти-исламски производ и нареди уништување на културите со афион. Резултатот беше невиден пад на светската трговија со хероин, но тоа ги сврте и аганистанските селани против талибанците

Забраната траеше нешто повеќе од една година, но откако Американците ја започнаа антитерористичката операција „Трајна слобода“ во 2001 година и ја соборија од власт талибанската влада, во Авганистан, производството на опијат брзо се опорави… БГНЕС