Што е погадно? Што Заев толерира расист, Пендаровски е пасивен за говор на омраза или што ЕУ молчи?

Екс дипломатот Арсим Зеколи има дилеми што е посрамно и погадно во случајот Рашковски.

“Што е посрамно и погадно: Одбивањето на Заев да го отпушти својот најблизок соработник расист, игнорирањето на претседателот Пендаровски кој не сака да го осуди говорот на омраза кон Италијанците и Ромите или молкот на амбасадорите на ЕУ кои ќе ја продолжат соработката со вакви луѓе што мразат и фашисти”, прашува политичкиот аналитичар и колумнист на Дојче Веле.

(What is more deplorable and disgusting: Zaev’s refusal to dismiss his racist right-hand assistant Raskovski? The ignorance of President Pendarovski who won’t condemn hate-speech towards Italians, Romas? Silence of EU Ambos who continue the cooperation with such haters & fascists?)