Шпигел: Пропаднатиот референдум и солзите на Уранија Пировска

Германскиот највлијателен неделник објави сторија за референдумот во кој зборува и за личните емоции на дел од заговарачите ЗА на изјаснувањето.

“Референдумот за ново име за Македонија не успеа. Владата го опишува резултатот како успех. Но, многу граѓани се разочарани и затоа не гласаа. Уранија Пировска едвај спиеше ноќе со возбуда. Таа со возбуда влегува на избирачкото место во главниот град на Македонија, Скопје. Кога повторно ќе излезе, солзи течат низ нејзиниот образ”, пишува Шпигел во анализата на состојбата по референдумот.

“Предците на Уранија Пировска доаѓаат од областа Касторија во северна Грција. Нејзината баба, по која го добила своето име, беше комунистички активист во Грчката граѓанска војна, а подоцна помина како години како “дисидент” во советските логори. Таткото на Пировска помина како дете испратено од партизаните дванаесет години во домот во јужна Романија, пред семејството повторно да се обедини во доцните 50-ти години во Република Македонија. Тие никогаш не можеле да се вратат во својата татковина”, раскажува Весникот според кој и покрај сите напори на владата референдумот не успеал..

“Со месеци македонската реформска влада интензивно се залагаше за договорот склучен во јуни и за референдум но одѕивот на гласачите остана нешто помалку од 35 отсто, така што референдумот не е валиден според македонското законодавство”, пишува Шпигел.

Целата анализа на Шпигел на овој линк