Министрите за финансии на Г7 планираат да обезбедат околу 30 милијарди евра финансиска помош за Украина, објави Ројтерс, повикувајќи се на германскиот весник „Шпигел“.

Одлуката за ова се очекува на состанок во Германија следната недела.

Средствата се наменети за покривање на финансиските потреби на Украина и ќе бидат обезбедени до крајот на годината во форма на заеми и грантови.

Тоа значи дека земјата нема да мора да ја врати целата сума.

Преговарачите велат дека Украина утврдила дека ѝ се потребни околу 5 милијарди евра месечно помош до крајот на годината, на пример за плати на државните службеници, пензии и други социјални бенефиции.

Меѓународниот монетарен фонд смета дека ваквите пресметки се разбирливи и се согласуваат со оваа бројка.

Западните земји се во интензивни разговори веќе неколку недели. Меѓутоа, во моментов ниту една од европските земји не се согласи да учествува во програмата за поддршка на Украина. Се разговара и дали помошта за Украина треба да биде бесплатна.