Германскиот канцелар Олаф Шолц вели дека Германија не воведе санкции за рускиот гас бидејќи беше свесна дека многу земји зависат од испораките на тој извор на енергија од Русија.

„Не воведовме санкции за гасот. Ниту Германија, ниту ЕУ, ниту земјите од Г7 воведоа санкции“, изјави тој за ТВ НДР и додаде дека тоа е направено намерно бидејќи Берлин знае колку земји зависат од испораката на руски гас и не сакањето им создава тешкотии, пренесува Спутник.

Половина од гасот го добивавме од Русија, другите се зависни од 80-90 проценти и така настанаа историските околности, бидејќи тие земји се уште се на исток и нивната инфраструктура е таква“, рече Шолц.

Во овој момент воопшто не доаѓа руски гас во Германија, изјави германската канцеларка, додавајќи дека Германија ја предвидела оваа ситуација и ги наполнила складиштата на гас со диверзификација на изворите на енергија.

Во интервју за РДН, Солц рече дека не дозволува никакви критики да го спречат да одржува дијалог со рускиот претседател Владимир Путин.