„Макпетрол“ во текот на цела измината година природниот гас го продаваше со пониска цена во споредба со берзанската за околу 10%, за разлика од сега кога државата го купува гасот за многу повисоки цени, дури и до 70% повисоки од берзанските, наведено е во соопштението на „Макпетрол“.

Министерот за економија, Крешник Бектеши, преку објава на Фејсбук денеска изнесе одредени тврдења во однос на домашниот пазар со природен гас коишто се целосно неточни, а не сподели клучни информации што се од особено значење за начинот на којшто функционира набавката на енергенси во земјава, реагираше компанијата „Макпетрол“ преку сооопштение.

Имајќи предвид дека во изјавата се споменува и „Макпетрол“, наведено е во соопштението, компанијата е должна да одговори на министерот, но и со јавноста да сподели одредени информации кои што не само тој, туку и други лица на високи раководни државни позиции упорно избегнуваат прецизно да ги разјаснат.

„Макпетрол“ не поседува, ниту поседувал монопол на пазарот со природен гас, тврди компанијата.

„Напротив, поголемиот дел од овој енергенс во нашата земја се увезува од страна на друг трговец, а исто така од страна на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) има издадено повеќе од 40 лиценци за тргување и снабдување со овој енергенс. Единствено за што ‘Макпетрол’ се залага е регулиран пазар без фаворизирање на одредени компании од страна на државата, односно пазар без нелојална конкуренција. За каква либерализација зборува министерот кога на последните повици за набавка на природен гас учествува и ги доби компанија што бугарскиот регулатор ја дефинира како микропретпријатие (Балкан Јутилитис) и согласно достапните податоци истата компанија работела со загуба во претходните години. Ако вистинската цел беше либерализацијата, тогаш несомнено резултатот од неа треба да бидат пониски, а не повисоки цени при набавката на природен гас. Ако се земе предвид разликата со пазарната цена на природниот гас од 1 јануари до сега, државата по цените на ‘Балкан Јутилитис’ преку која ЕСМ го набавува овој енергенс ќе плати разлика повеќе од 4 милиони евра што ја доведува во прашање вистинската цел на либерализацијата“, наведено е во реакцијата.

За појаснување до министерот Бектеши и до другите државни претставници, додаваат оттаму, компанијата „Макпетрол“ во текот на цела измината година природниот гас го продаваше со пониска цена во споредба со берзанската за околу 10%, за разлика од сега кога државата го купува гасот за многу повисоки цени, дури и до 70% повисоки од берзанските.

„Го повикуваме министерот и другите надлежни државни претставници да се охрабрат и да се одважат и да одговорат на јавноста зошто веќе втор месец по ред државата купува гас со далеку поскапа цена од пазарната, а со тоа предизвикува штета на државниот буџет“, наведено е во соопштението.