Се одбележува Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот

Здружението „Сина светулка“ денеска во Скопје по повод Светскиот ден за подигнување на свесноста за аутизмот ќе постави промотивен штанд од едукативен карактер под мотото „Јас гледам, јас разбирам“.

Штандот ќе биде поставен во Ист Гејт Мол во Скопје, а има за цел да ја промовира визуелната поддршка како средство за комуникација на и со овие лица, како и да го приближи нивниот свет до разбирањето на пошироката популација преку делење на букмаркс со визуелна поддршка, презентација на материјали за комуникација и визуелна поддршка и можност за работа со ВР, за оние кои сакаат да „влезат во чевлите“ на лицата со аутизам.

Дојдете да се дружиме, да учиме и да испратиме порака за љубов и разбирање, посочуваат од Здружението „Сина светулка“.

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод 2 април – „Светскиот ден на аутизмот“ започнува онлајн кампања под наслов „Градење на инклузивно општество за аутистичните луѓе“, а ја спроведува заедно со членовите на Аутизам Европа.

Кампањата за 2023 година, како што соопшти Здружението, е можност да се размислува за напредокот постигнат досега за заедницата со аутизам и за работата што останува за подобрување на животот на аутистичните лица и нивните семејства.

„Би сакале да ги повикаме националните креатори на политики и другите засегнати страни да обезбедат целосно уживање на правата и потребите на аутистичните лица во Македонија, согласно Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост (UNCRPD). UNCRPD е ратификувана од 45 од вкупно 46 земји-членки на Советот на Европа (СЕ), вклучително и од сите земји-членки на ЕУ и од самата Европска унија во 2010 година. Манифестот на Аутизам Европа можете да го симнете на македонски јазик ОВДЕ“, нагласуваат од МНЗА.

Членови на МНЗА на 13 март учествуваа на меѓународната конференција на универзитетот Алма Матер Еуропеа во Марибор, Словенија, каде што презентираа научни трудови за аутизам и модерираа сесии за аутизам.

МНЗА на 28 март организираше вебинар со вонр. проф. д-р Маргарет Бауман, педијатриски невролог од универзитетот во Бостон, а на 20 април ќе организира следен вебинар со вонр. д-р Лаурен Москович, психолог од „Сент Џон“ универзитетот во САД.

Во текот на месец април членовите на МНЗА ќе преземат и други активности во смисол на поддршка за подобар и поинлузивен живот на лицата со аутистичен спектар на нарушувања.

„Следната недела на нашите социјални медиуми Фејсбук, Твитер, Линкедин, Инстаграм ќе бидат споделени многу банери и постери со интересна содржина. Луѓето што сакаат да ја подржат кампањата можат слободно да ги споделуваат овие пораки користејќи го хаштагот #AutismDay2023“, додаваат од МНЗА.

Премиерот Димитар Ковачевски денеска, преку својот фејсбук профил, испрати порака по повод Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот, 2 Април.

„Сите ние сме различни. Се разликуваме по боја на очи, висина, пол. Се разликуваме по карактер, вештини, стравови, омилени нешта. И на случувањата околу нас секој може да гледа различно. Денеска, на 2 април, Светскиот ден за подигање на свеста за аутизмот, испраќам порака за почитување на правата и способностите на секој поединец и избегнување на дискриминација, етикетирање и стигматизација“, наведува Ковачевски.

Извор: Плусинфо