Учесниците на самитот во градот Џеда, Саудиска Арабија, се согласија да го почитуваат територијалниот интегритет на Украина, објави италијанскиот весник „Ил Месаџеро“, повикувајќи се на свои европски извори.

„На средбата беше договорен договор за почитување на територијалниот интегритет и суверенитет на Украина, Територијалниот интегритет на земјата мора да биде основа на секој мировен договор, како и надмоќ на Повелбата на ОН.


Ова го објаснија европски извори за италијанските медиуми на крајот од првиот ден од самитот на кој се собираат околу 40 земји.

Украина и Саудиска Арабија поканија дипломати од околу 40 влади на разговори во пристаништето Џеда на Црвеното Море.

Меѓу нив се Кина, Индија, Бразил, Јужна Африка и некои од заливските земји богати со нафта, кои се обидоа да одржат добри односи и со Украина и со Русија за време на војната што започна во февруари 2022 година.