Американскиот републикански сенатор Марко Рубио бара САД да воведат санкции за кинеското купување нафта и други енергетски извори од Русија, пишува Блумберг.

Увозот на руска сурова нафта од Кина се зголеми оваа година бидејќи најголемиот светски потрошувач на енергетски резерви купува руска сурова нафта со попуст, додека Европа се откажа од неа.

Рубио, републиканецот од Флорида, во вчера воведе предлог-закон заедно со колегите републиканци Рик Скот, исто така од Флорида, и Кевин Крамер, од Северна Дакота, со кој ќе се наметнат казни за секоја компанија или поединец што осигурува или регистрира танкери што носат нафта или гас за Кина од Русија.

Со купување на руска енергија, Кина ја поддржува војната на таа земја во Украина, вели Рубио.

„Секој ентитет, вклучително и кинеските државни компании, што им помага во овие напори треба да се соочи со сериозни последици“, рече тој во изјавата.

Предлогот има големи шанси да дојде до гласање во Сенатот под контрола на демократите.