Сака ли Путин да биде нов Петар Велики?

Рускиот претседател Владимир Путин За време на оддавањето почит на царот Петар Велики по повод 250-годишнината од неговото раѓање (владеел од 1682 до 1725 г.) Путин направил споредба со тогашните руска војна за „враќање“ на руските територии со инвазијата што денес ја право Русија врз Украина.

„Петар Велики ја водеше големата северна војна на 21-годишна возраст. На некому можеби му се причинува дека бил во војна со Шведска, дека одзел нешто од нив. Ништо не им зел, туку си го врати“, рече Путин.

Тој направи паралелата со денешните случувања и „интервенцијата“ воУкраина:

„Очигледно дека и на нас останува да го вратиме (тоа што е руско) и да ја зајакнеме земјата. Ако тргнеме од фактот дека тие темели вредности се темелите на нашето постоење, сигурно ќе успееме да ги решиме проблемите кои се пред нас“, рече Путин.