Претставничкиот дом на САД одобри нов пакет помош од 40 милијарди долари за Украина, откако претседателот Џо Бајден повика на повеќе средства за да му се помогне на Киев да ја спречи тримесечната инвазија на Русија.

Законодавците го усвоија законот за Украина со 368 гласа „за“ и 57 „за“ во вторникот, обезбедувајќи 7 милијарди долари повеќе од барањето на Бајден во април.

Тоа ќе ѝ даде на Украина воена и економска помош, ќе им помогне на регионалните сојузници, ќе го надополни оружјето што Пентагон го испорача во странство и ќе обезбеди помош за справување со глобалниот недостиг на храна предизвикан од онеспособувањето на вообичаено робусното производство на пченица и други земјоделски култури во Украина.