САД и Јапонија планираат да ја зајакнат својата одбранбена соработка, не само на копно и на море, туку и во вселената, пишува Блумберг.

Причината е зголемената загриженост за зголемениот предизвик на Кина и односот на оваа азиска земја со Русија.

Еден ден по одржувањето на безбедносните разговори во Вашингтон, официјалните лица изјавија дека двете земји се подготвени да потпишат договор што ќе ја зајакне соработката во вселената, вклучително и договор на САД за одбрана од напад врз јапонските вселенски средства.

Состанокот на американско-јапонскиот безбедносен советодавен комитет на Стејт департментот се одржа непосредно пред посетата на јапонскиот премиер Фумио Кишида на Вашингтон подоцна оваа недела и истакна колку сериозно обете страни ја сфаќаат загриженоста за „поагресивната“ Кина.
Јапонија го нарекува Пекинг „стратешки предизвик без преседан“.