Фармацевтските компании Фајзер и Бионтек ќе аплицираат до американската Агенција за храна и еков (FDA) за итно одобрување на нивната вакцина против коронавирус за деца на возраст од шест месеци до 5 години, објави Њујорк тајмс

Вакцините против Ковид за деца под 5 години се очекува да бидат достапни кон крајот на февруари, се додека компаниите добијат одобрение за неговиот режим на две дози во наредните недели.

Претходно, Pfizer најави дека очекува до април да бидат готови најновите резултати од клиничкото испитување на лекот за деца под 5 години.

Ова е очекуван потег откако FDA ја одобри вакцината Фајзер/Бионтек кај деца на возраст од 5 до 11 години минатиот октомври.