Секретарот за одбрана на САД Лојд Џ. Остин III дал наредба да се активираат резервните капацитети на американското воздухопловство.

“Наредив на @US_TRANSCOM да ја активира првата фаза од воздушната флота за цивилни резерви. Активирањето на CRAF обезбедува пристап на одбраната до комерцијални ресурси за мобилност на воздухот за да ја зголемиме нашата поддршка на Стејт Департментот при евакуација на Американци, СИВ и други Авганистанци во опасност.

Вклучени се 18 авиони: по 3 од American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines и Omni Air; 2 од Хавајски авиокомпании; и 4 од Јунајтед Ерлајнс. Тие нема да летаат во ХКИА (Авганистан) туку ќе се користат за да ги изнесат патниците од привремени безбедни засолништа и привремени бази.

Исклучително сум благодарен за поддршката на нашите индустриски партнери во оваа критична мисија”, вели секретарот за одбрана на САД.

Активирањето на ова ниво се случува по хаосот во Кабул каде илјадници соработници на САД и други земји во Авганистан чекаат да го напуштат аеродромот.