Ќе стане ли Македонија земја на старци?! За само една година, нешто повеќе од 9.000 млади купиле билет во еден правец и „побегнале“ од сопствената земја. Младите се разочарани од лошиот квалитет на живот, ги загрижува несигурноста, а на глава им тежи и економска несигурност, велат стопанствениците. Според нив, потребно е инвестирање во образованието, но и вработување на младите во институциите за да останат дома. Паралелно, околу 1.500 од нив се школуваат во високообразовните институции во Словенија.

Министерот за финансии ги повикува младите да се стрпат и да останат дома бидејќи за 7 години ЕУ ќе дојде кај нас. Прашан зошто државата нема стратегија за квалитетниот кадар да остане дома, Бесими не кажа. Претходно, власта кажа дека размислува за увоз на странска работна сила, зашто според статистиките, годишно ни фалат 10.000 работници. За да се ублажи ударот, земјава на заинтересираните им нуди плата од 200 евра.

И додека младината си оди поради недовербата на институциите, проблем е и високата корупција, постојаната политичка нестабилност, желбата за подобар животен стандард, проблемите со образованието, здравството, како и немањето перспектива. Најзагрижувачки е што си заминуваат младите високообразовани кадри, оставајќи ја земјава без развојни перспективи, посебно помалите градови кои остануваат целосно празни.