“Рускиот Лидл” влегува во Македонија

Рускиот ланец дисконт продавници „Мере“ кој се смета за ривал на германскиот ланец Лидл планира да отвори супермаркети во 13 градови во Македонија.

Мере ќе работи во Македонија преку локалната компанија „Русторг“, основана на 16 јуни во Прилеп, објави интернет магазинот „InStore“.

Русторг е основан со капитал од 200 000 евра (237 400 американски долари), се вели во извештајот.

Компанијата веќе бара вработени за работни места во 13 градови, вклучувајќи го и главниот град Скопје.

Mere е малопродажен ланец на продавници со попусти претставени во Европа под брендот на рускиот оператор на малопродажни мрежи Svetofor, се вели на веб-страницата на Mere. Во Југоисточна Европа, Мере работи во Романија и Србија.