Русија се искачи на четвртото место во светот според девизните резерви

Русија се искачи на четвртото место меѓу најголемите светски економии во однос на девизните резерви.

Во првите девет месеци од годината, сопственоста на Русија, вклучително и оние замрзнати од Запад поради санкциите поврзани со Украина, се зголемија на 540 милијарди долари, покажуваат податоците на Централната банка.

Ова ѝ овозможи на Русија да ја смени Индија, која го зазема четвртото место од минатото лето. Индиското девизно салдо на крајот на септември изнесува 532 милијарди долари. Двете земји меѓусебно се натпреваруваат по овој индикатор од 2015 година.

Кина го задржа своето постојано лидерство во однос на меѓународните резерви, со неверојатни 3,193 трилиони долари во актива на крајот на септември оваа година. Второто место го држеше Јапонија со 1,238 трилиони долари, а Швајцарија беше трета со имот од 892 милијарди долари.

Според извештајот, интересен тренд е забележан во долната половина од првите десет, во кои економиите во развој ги надминаа своите колеги од развиениот пазар. Хонгконг беше сменет од Саудиска Арабија како шести најголем носител, Бразил се искачи на деветтото место, туркајќи го Сингапур на десеттото, а Јужна Кореја падна на седмото место.

Германија и САД ги задржаа 11-тото и 12-тото место од минатата година, соодветно, при што Франција се искачи на 13-то, а по неа е Италија. Мексико се искачи за три позиции на 15. Топ 20 ги заокружија Тајланд, Обединетото Кралство, Израел, Полска и Чешка.