Русија отвори кривична постапка против обвинителите и судиите на Меѓународниот кривичен суд кои издадоа налог за апсење на Владимир Путин, објави нејзиниот Истражен комитет, објави US News.

Комитетот, кој е одговорен за истрага на сериозни злосторства, рече дека нема основа за кривично да одговара рускиот претседател Путин и дека шефовите на држави уживаат апсолутен имунитет од странска јурисдикција.


Постапките на обвинителите на МКС покажуваат знаци на кривично дело според рускиот закон, оцени Комитетот, истакнувајќи дека станува збор за свесно обвинување на невино лице за кривично дело и „подготвување напад врз претставник на странска држава, кој ужива меѓународна заштита, со цел да се комплицираат меѓународните односи“.

МКС минатата недела го обвини г-дин Путин за киднапирање деца од Украина. Во соопштението, судот наведува дека рускиот претседател е „одговорен за военото злосторство илегална депортација на населението (децата) и незаконското префрлање на населението (децата) од окупираните територии на Украина во Руската Федерација“.

Кремљ одлуката на МКС ја нарече срамна, но правно неважечка, имајќи предвид дека Русија не е потписник на договорот со кој е основан МКС.