Извршниот комитет на Рускиот фудбалски сојуз на 27 декември ќе донесе конечна одлука дали ќе ја напушти Унијата на европските фудбалски асоцијации (УЕФА) и ќе премине во Азиската фудбалска конфедерација, изјави претседателот на РФС Александар Дјуков, цитиран од „Интерфакс“.

„Ова прашање ќе влијае на развојот на рускиот фудбал во следните десет години. Почнавме да разговараме денеска, но се согласивме дека треба да ги проучиме сите импликации за да донесеме одлука. Дискусијата ќе ја продолжиме следната недела, во вторник. (27 декември) да донесеме конечна одлука“, рече Дјуков.


„Преселбата во Азиската фудбалска конфедерација ќе им овозможи на нашите репрезентации и клубови да се вратат на официјалните турнири“, додаде тој.

Дјуков ја оценува како висока веројатноста Азиската конфедерација да се согласи да ја прифати Русија во своите редови. „Никој нема да приговара.

Во моментов никој не е подготвен да даде писмени гаранции дека ќе бидеме примени, но тие се подготвени да ја разгледаат нашата апликација.

Има повеќе од добри шанси да бидеме примени. За да добиеме членство, апликација и мнозинство се бара глас на конфедерацијата“, објасни Дјуков.