Инфлацијата во Русија продолжи да забавува во мај, изјави премиерот Михаил Мишустин на руско-кинескиот бизнис форум во Шангај во вторникот, истакнувајќи дека показателот во моментов е најнизок во Европа.

„Од почетокот на мај, инфлацијата забави на 2,3 проценти на годишно ниво. Ова е најниска бројка меѓу сите европски земји“, изјави Мишустин.

Показателот продолжи да паѓа по остриот пад на 3,51 проценти во март од 10,99 отсто во февруари. Во моментов е далеку под владината цел од 5 отсто за годинава.

За споредба, Швајцарија забележа инфлација од 2,6 отсто во април, втора најниска по Русија. Најголемата економија на континентот, Германија, забележа раст на цените со стапка од 7,2 отсто, Франција 5,9 отсто, а Италија 8,2 отсто. Годишната инфлација за еврозоната е забележана на 7 отсто.

Мишустин објави и дека стапката на невработеност во Русија паднала на рекордно ниско ниво од 3,5 проценти.

Премиерот изјави дека руската економија во целина напредува и покрај притисокот на западните санкции, при што кредитните институции, девизните и берзите функционираат нормално поради добро развиената национална инфраструктура за плаќање и порамнување.

Тој, исто така, истакна дека владата спроведувала големи програми за модернизација на инфраструктурата во регионите за да им помогне на локалните бизниси.