Русија им нуди државјанство по скратена постапка на сите граѓани на Украина!

Секој украински државјанин сега може да аплицира за руско државјанство според поедноставена шема, според декретот потпишан од претседателот Владимир Путин во понеделникот.

Мерката се однесува и на лицата без државјанство кои постојано живеат во Украина, како и на граѓаните на двете републики во Донбас, кои Русија ги призна како независни непосредно пред „специјалната воена операција“ во соседната земја.


Украинците сега можат да го поднесат соодветното барање без потреба да живеат во Русија пет години, да имаат извор на приходи или да поминат тест за познавање на рускиот јазик – нешто што вообичаено се бара од странците да го направат пред да можат да аплицираат за руско државјанство.

До февруари 950.000 луѓе поднеле барање, а 770.000 од нив станале руски државјани.