Русија и САД на „жешка“ телефонска линија

Руските и американските вооружени сили имаат специјална телефонска линија за комуникација за операции во Сирија. Врската се користи од двете земји.

„Оваа линија постои и е во активна состојба“, изјави портпаролот на Кремљ, Дмитри Песков  за новинарите.


Тој додаде дека телефонската врска е наменета за избегнување на случајни судири и затоа се користи „од двете страни“.