Ова го бара претседателот на Државната дума, Вјачеслав Володин, кој смета дека се потребни законски измени за да се обезбеди дека рускиот претседател нема да биде уапсен по налогот за апсење издаден од Меѓународниот кривичен суд.

„Важно е да се организира работата на склучување билатерални договори со пријателски земји, кои предвидуваат заемно одбивање на соработка и поддршка на Меѓународниот кривичен суд“, вели Володин.


Тој се повикува на слично законодавство во САД од 2002 година – Законот за воена заштита, „според кој ниту еден американски државјанин или сојузник не може да биде уапсен или притворен по наредба на Меѓународниот кривичен суд“.

Во Русија од пред две децении постои уставна забрана за екстрадиција на руски државјани во други земји под кривична пријава.

На оваа забрана се потпираа руските власти кога одбија да ги екстрадираат Русите под обвинение и за отворањето на Литвиненко и за соборувањето на MH17 над Украина во 2014 година.

Володин исто така бара да бидат забранети какви било активности на МКС на територијата на Русија, кој во секој случај не го признава и не го ратификувал Римскиот статут за основање на судот во Хаг.

Законските измени треба да предвидат кривична одговорност за давање помош и поддршка на МКС, мислејќи притоа на невладиниот и граѓанскиот сектор што би било уште едно ограничување на работата на овие организации.