Романскиот министер за туризам Даниел Кадариу ги повика Романците да ги бојкотираат австриските скијачки центри откако вчера Австрија се спротивстави на приклучувањето на Романија во Шенген зоната.

Според него, просечниот број на романски туристи во Австрија е 370.000.


„Јасно е дека главна цел на романските туристи во Австрија се скијачките патеки, но сите знаеме дека не само во Австрија има идеални услови за скијање. Слични услови, можеби и подобри во некои случаи, може да се најдат и во Швајцарија. Италија, Франција, Германија“, рече министерот за туризам.

Романската политичка елита и јавноста остро реагираа на одлуката на Австрија да не го прими Букурешт во Шенген зоната.

Романското МНР го повика австрискиот амбасадор и ја оцени позицијата на Австрија како непријателска.

„Во протестот се истакнува дека „овој резултат е апсолутно неправеден и лишен од каква било објективна мотивација. Референците на австриската страна за проблемот со растечкиот миграциски проток…се неприфатливи, неточни и неправедни, имајќи предвид дека сите податоци официјално презентирани од границата на ЕУ Контролната агенција „Фронтекс“, јасно покажува дека миграциската рута од Западен Балкан не поминува низ Романија, земјата не се соочува со миграциски притисок и не е извор на секундарна миграција“, нагласуваат од романското МНР, цитирано во локални и странски медиуми. .

„Категоричен протест беше искажан и до австрискиот амбасадор во врска со обвинувањата на австриските власти за таканаречениот притисок врз австриските компании (во Романија), кои се недозволиви бидејќи не соодветствуваат на реалноста“, се вели во пораката.

Претседателот Клаус Јоханис веднаш го опиша гласањето како длабоко нефер и дека ризикува да влијае на европското единство.

„Незаслужениот и неоправдан однос на Австрија на денешниот состанок ризикува да влијае на европското единство и кохезија кои ни се толку потребни, особено во сегашниот геополитички контекст“, рече претседателот.