Рама: Ако треба ќе го браниме Косово и со оружје!

Албанскиот премиер Еди Рама изјави дека Албанија ќе го брани Косово доколку се исцрпат дипломатските опции дојде до употреба на оружје, додавајќи дека се моли никогаш да не дојде до таква ситуација.

„Но, ако дојде до тоа, Албанија дефинитивно ќе застане на страната на Косово. Нема сомнеж дека Албанија застана, стои и ќе застане на страната на Косово во секој случај, дури и ако, не дај Боже, работите ескалираат до тој степен што зборувањето не е ништо. подолга опција, но требаше да се користи оружје“, рече тој во интервју за АТВ .

На прашањето како Албанија би реагирала доколку Косово биде нападнато, Рама одговори дека Косово не е сам.

„Албанија е членка на НАТО и не е географски ентитет со посебни односи со Косово, а секој напад на Косово е напад врз Албанија.

Од друга страна, Косово не е само и има стратешки сојузници без кои не би можело да постои како држава. Поради оваа причина, мора да ја земеме предвид важноста на косовските сојузници“, додаде Рама.

Сепак, тој смета дека лидерите во Косово и Албанија треба да размислуваат за иднината за Косово и Албанија да бидат попочитувани на меѓународната сцена.

„Мораме да ги водиме нашите земји до реалност каде што нашите сојузници не почитуваат“, рече тој.

Албанскиот премиер посочува дека доколку проблемите не се решат со дијалог, тие можат да бидат не само опасни туку и фатални.