Еден од претепувачите на охридскиот бугарин Христијан Пендиков се уште се наоѓа во бегство и станува збор за човек кој има бугарско државјанство – дознава Радио Лидер од високи полициски извори.

-До сега се уапсени тројца напаѓачи, но се уште трагаме по четвртиот. Знаеме дека станува збор за човек кој е бугарски државјанин и кој живее во Битола. Го имаме неговиот идентитет, но тој е во бегство. Постојат индиции дека е можно да побегне во Бугарија или веќе да е побегнат таму. – открива за Радио Лидер, високо позиционираниот полициски службеник.


Радиото се обидело информацијата да ја потврди во СВР Охрид, но портпаролот само информирал дека истрагата за претепувањето уште не е завршена и дека охридската полиција се уште има оперативни активности и поради тоа не може да ни издадат повеќе детали.

Познавачите на полициските процедури, велат дека штом се уште се отворени оперативните активности, значи дека постои уште еден напаѓач.

Инаку, пред околу еден месец токму од СВР Охрид е поднесена кривична пријава против сега претепаниот Христијан Пендиков. Тогаш тој, во планината покрај селото Лескоец бил затекнат како продава дрога, по што се дал во бегство и бил уапсен од полицијата.

Повеќе детали на Радио Лидер