Радев: Владата не ги штити бугарските, туку странските интереси

Ова е коментар на бугарскиот претседател по нападите дека за време на разговорот со неговиот украински колега Володимир Зеленски Радев, тој не ги бранел бугарските, туку руските интереси, пренесе Њуз.бг.

„Секогаш сум го штител бугарскиот интерес, а не интересот на другите земји. Прашањето е чии интереси штитат политичарите од парламентот и владата? Очигледно, во многу случаи, небугарските.
Тој даде пример дека во октомвримминатата година одбил да потпише нацрт-декларација од еден од претседателите од Источна Европа за итно членство на Украина во НАТО до сите претседатели на источна Европа.
„Тогаш јас одбив да потпишам со многу јасна причина – дека приемот на Украина во НАТО пред да се воспостави траен мир значи војна НАТО-Русија.
Тогаш имаше страшни критики
И сега одеднаш овие мои жестоки критичари се предомислија и ја прифатија мојата теза“, рече Румен Радев.


Тој праша – дали неговите критичари воопшто имаат свое мислење и свој став.
„Затоа што тие несомнено ја следат позицијата на големите земји членки. И тоа е добро, бидејќи големите земји членки имаат некаква смисла. Но, всушност, нашите владетели немаат свое мислење и свој став. А, национално одговорното однесување бара да имаа“.

Радев вели дека посетата на Зеленски не била координирана со него и советуваше во иднина да се следи меѓуинституционалниот протокол.

„Никогаш не сум одбил да примам претседател на негово барање, секогаш сум одговарал. Но, кога премиерот ќе одлучи да покани претседател, институционалниот дијалог бара барем тоа да се договори со мене пред оваа покана, а не јас да бидам известен потоа.
Во оваа ситуација, најлесно беше да не се одржи таков состанок, но тоа не е добар сигнал за Бугарија. И пред се, не е добар сигнал за 300 илјади Бугари во Украина“.