Радев: Францускиот предлог да не се прогласува за победа

Бугарскиот претседател Румен Радев повторно објасни дека францускиот предлог е најдобриот што е формиран досега, но ова не е последниот чекор.

„Ги повикувам бугарските политичари да не брзаат да прогласат историска победа“, рече Радев и повика да се сврти вниманието на билатералниот протокол што треба да го потпишат и Бугарија и РСМ, кој е составен дел на преговарачката рамка.

Содржината на овој билатерален протокол го одредува и начинот на кој ЕУ ќе ги следи дејствијата на Република с. Македонија.

Во оваа фаза, подготвениот протокол не ги штити доволно интересите на Бугарија и на Бугарите во Македонија. Според Радев, треба да се допрецизираат текстовите за измена на Уставот, како и контролните механизми.

Инаку, Радев го поздрави францускиот предлог повторно како најдобар досега, истакнувајќи дека немаше да го добиеме во ваква форма доколку Бугарија не стави вето на нејзиниот јасен став и аргументи – нешто што се случи двапати минатата година.