Бугарија следната година ќе влезе во Шенген, соработувајќи со Холандија и Австрија, изјави претседателот Румен Радев пред новинарите во Брисел, јавува Њуз.бг.

Тој рече дека Бугарија бара јасни рокови бидејќи Бугарија ги исполнува критериумите за членство и нема да се враќаме назад.


Според него Бугарија и Романија сфаќаат дека најдобрата стратегија е двете земји да одат заедно.

Радев потенцираше дека целта е влез во Шенген зоната најдоцна во октомври. Тој објасни дека за оваа цел е клучно Националното собрание да донесе два важни закони во јануари – за одговорност на главниот обвинител и законот за антикорупција.

„Време е да го заземеме заслуженото место во европското семејство. Земјите ги ценат нашите напори во чувањето на границата и борбата против илегалната миграција“, рече Радев.

Холандскиот премиер Марк Руте изјави дека сака Бугарија да го комплетира механизмот за следење на Шенгенскиот информациски систем и дека бара нова евалуација во рамките на Механизмот за соработка и верификација.

Според него, тоа може да се направи до лето и со тоа да се отвори вратата за влез на Бугарија во Шенген.

„Како што кажав претходно, не велиме „не“, туку „не сега“, ни требаат уште две работи од Бугарија – да се заврши механизмот за следење на информацискиот систем Шенген и второ, нова проценка на соработката и верификацијата. механизам“, објасни Руте.