Путин знае дека неговиот единствен начин да излезе од Кремљ е „со нозете напред“: или некој ќе го убие или ќе умре. Нема безбедна опција, ножевите се извадени. Доцна е за мирно повлекување.

Ова го тврди почесниот професор во центарот Хенри Кисинџер на Универзитетот Џон Хопкинс (Вашингтон), Сергеј Радченко. Во интервју за електронското издание на францускиот весник L’Express, академикот потсетува на историјата на државните удари во СССР.

Тој смета дека смена на Путин по законски пат е речиси незамислива. Мора да биде предложена од Думата и одобрена од Советот на Федерацијата, пренесува Њуз.бг.

Пучот ќе бара поддршка од војската. А Путин прво ја избира својата придружба според критериумот на лојалност, којА го цени пред се.

Историски гледано, вели професоророт , државните удари (во Русија) се ретки.

Запрашан дали сепак е можно некој негов близок да го изневери Радченко одговара:

„Да, можно е веќе имало случаи на предавство во историјата на елитата на Кремљ, на пример, соборувањето на Хрушчов во 1966 година: политичката елита едноставно се измори од неговите диктаторски начини. Постапките против него бараа интервенција на безбедносните служби и КГБ.

Сталин, од друга страна, ја тероризираше политичката елита. Проблемот е кој се осмелува да излезе од ‘шумата’ и да дејствува прв против лидерот. Ако размислите добро, долговечноста на Сталин е запрепастувачка. А од друга страна, стравот од елитата беше разбирлив.

Денес, нашироко се верува дека Русија е во војна, дека сите тие се вмешани, дека обидот за државен удар може да доведе до нив да ја загубат својата моќ, дури и животот, и да ризикуваат долга затворска казна.

Западот бара одговорност од целата руска елита, што ги натера да му останат лојални на Путин. Затоа нема предавници…