Институтот за проучување на војната (ISW) тврди дека Путин експлицитно никогаш не рекол дека Русија е подготвена да преговара директно со Украина.

Наместо тоа, тој опстојува на својата лажна приказна дека Украина – која едноставно ја нарекува „другата страна“ – ги прекршила дипломатските напори на Русија пред инвазијата.


Рускиот претседател не ѝ понудил на Украина во ТВ обраќањето на 25 декември. Во телевизиско интервју, Путин рече дека не мисли дека војната се приближува до „опасна граница“ и истакна дека Русија нема друг избор освен да продолжи да ги штити своите граѓани, пред да рече дека Русија е „подготвена да преговара со сите страни кои учествуваат во конфликтот“.

Дискусиите на Путин се наменети за Запад, а не на Украина и ги одразува неговите постојани обвинувања дека Украина е само „западна пион“ без вистинска моќ.

Путин вели дека Русија „делува во вистинската насока“, што покажува дека тој не поставил сериозни услови за преговори и сè уште сака да ги извршува своите максималистички цели.

Изјавата на Путин од 25 декември е дел од намерната информативна кампања насочена кон внесување заблуда на Запад и принудување на Украина да направи прелиминарни попусти.