Протести во Будимпешта: Орбан, губи се!

Неколку десетици илјади Унгарци, меѓу нив и наставници и ученици со нивните родители, маршираа низ Будимпешта во протест против владата на премиерот Виктор Орбан, барајќи поголеми плати за наставниците, образовни реформи и справување со растечката инфлација, пренесе Ројтерс.

Граѓаните, движејќи се по мостот преку Дунав, носеа транспаренти со натписи како: „Орбан, губи се!“ и „Нема наставници, нема иднина“ неколку часа откако премиерот се обврза дека ќе ја сочуваат економската стабилност и ќе го задржат огранучувањето на цената за струјата на домаќинствата.

Се работи за последниот во низата анти-владини протести, на кој учесниците порачаа дека унгарската влада ги оставила наставниците на цедило, со тоа што им дава мизерни плати за време на инфлацијата, која во септември надмина 20 проценти и продолжува да расте.

.